Rainbow Link by Tutorial Blogspot
Monday, 18 July 2011
MakANan BerKHasIAt
VITAMIN A
Fungsi: utk kshatan mata, penglihatan yg jelas pd waktu mlm, melihat dgn smpurna, mengenal warna, tumbuseran tubuh dan kulit yg sihat.
Contoh:susu, lobak merah, keledek, telur dan sayuran berdaun hijau.
VITAMIN B
- dikategori kpd kategori B1, B2, B6, B12,niacin, asid folik, biotin, dan asid pantothenic.
Fungsi: tumbuseran tubuh, membentuk sel darah merah yg mbkalkn oksigen ke sluruh tubuh, mbkalkn tenaga dan membina kecergasan minda dan tubuh.
Contoh: bijirin, gandum, oat, nasi, ikan, makanan laut, ayam, daging dll.
VITAMIN C
Fungsi: menyihatkn tubuh, gusi dan otot, melawan infeksi dan penyakit serta menyembuhkan luka dgn cepat.
Contoh: buah-buahan, tomato, brokoli, kobis dan sayur-sayuran.
VITAMIN D
Fungsi: utk tumbesaran tulang, gigi dan mbantu tubuh menyerap kalsium.
Contoh: susu, ikan, kuning telur, dan bijirin.
VITAMIN E
Fungsi: menyihatkan tubuh, mata, kulit dan hati, melindungi paru2 drpd udara yg trcemar dan mbntuk sel darah merah.
Contoh: gandum, oat, bijirin, sayuran berdaun hijau, ikan sardin, kuning telur, minyak sayuran, minyak zaitun, kekacang dan bijirin.
VITAMIN K
Fungsi: mbekalkn sel darah merah semasa kulit terluka dan mghntikn pndarahn.
Contoh: sayuran brdaun hijau, susu, yogurt, brokoli, dan minyak kacang soya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment